Štedrovečerná rybacia polievka trochu inak Potrebujeme: ¼ kg vykosteného kapra 2 rybacie hlavy 150 g ikier alebo mlieča 1 väčšia cibuľa pór 5 zrniek čierneho korenia 2 mrkvy 1 menší petržlen kúsok zeleru 8 PL masla 1 dl smotany 2 PL bieleho vína štipka muškátového kvetu ½ ČL petržlenovej vňate 2 rožky 2 PL hladkej múky 1 PL oleja soľ Postup: Na 4 PL masla orestujte na kolieska pokrájanú cibuľu a bielu časť póru. Zalejte 2 l vody, zvarte, osoľte, pridajte umytú rybu, rybie hlavy, korenie a varte asi 30 min. Sceďte a dajte vychladnúť. Ikry a mlieče uvarte osobitne. Z múky a 2 PL masla pripravte bledú zápražku, zalejte vychladnutým vývarom z rýb a ikier. Rozšľahajte a zvarte. Očistenú, nadrobno pokrájanú zeleninu krátko poduste na 2 PL masla a vložte do polievky. Pridajte vykostené ryby. Ochuťte vínom, muškátovým kvetom, smotanou. Podávajte sna tanieroch s nasucho opraženými pokrájanými rožkami, ozdobené petržlenovou vňaťou.
|