Pečená hus s červenou kapustou a knedľou Potrebujeme: 2,5 kg očistenej mladej husi rasca soľ Postup: Vypitvanú, dôkladne očistenú, umytú a osušenú hus zvnútra i zvonku osoľte, stehná prichyťte k trupu (vsuňte do otvorov urobených nožom po stranách brušného otvoru), posypte rascou, vložte na pekáč prsiami nadol, podlejte trochou horúcej vody a za občasného polievania vypečenou šťavou upečte zo všetkých strán dozlatista a mäkka. Počas pečenia obráťte prsiami nahor a ku koncu pečenia už nepolievajte, aby upečená hus zostala chrumkavá. Zo šťavy odoberte prebytočnú masť a šťavu preceďte cez husté cedidlo. Pri podávaní porcie upečenej husi polievajte horúcou šťavou. Ako prílohu podávajte žemľovú knedľu a dusenú kapustu alebo varené zemiaky a zeleninové šaláty.
|