Vianočka Potrebujeme: 750 g polohrubej múky 120 g práškového cukru 150 g roztopeného masla 2 žĺtky citrónová kôra 100 g hrozienok 30 g droždia mlieko podľa potreby ½ ČL soli Postup: V troche vlažného mlieka rozmiešajte droždie, 1 PL cukru a nechajte vykysnúť. Múku osoľte, pridajte cukor, vlažné rozpustené maslo, žĺtky, strúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások a vymieste cesto. Pridajte hrozienka a cesto dobre vypracujte. Potom ho dajte kysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí ho vyklopte na múkou vysypanú dosku a pokrájajte ho na 9 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvarujte šúľok. Najskôr spleťte 4 šúľky a položte ich na vymastený plech, potom na ne uložte 3 upletené šúľky a nakoniec posledné dva položte navrch. Všetko nechajte ešte podkysnúť. Potom vianočku potrite žĺtkom a upečte.
|