Potrebujeme: Cesto: 1 kg hrubej múky 2 dl mlieka 12 dkg smetol 10 dkg cukru 2 dkg droždia 3 žĺtky citrónová kôra vanilkový cukor Plnka 1: 25 dkg slivkového lekváru citrónová kôra Plnka 2: 25 dkg mletých orechov 3 dkg piškótových omrviniek 2 dl mlieka 8 dkg kryštálový cukor vanilkový cukor citrónová kôra Plnka 3: 20 dkg mletého maku 2 dl mlieka 12 dkg cukru 1 dkg masla vanilkový cukor trochu citrónovej kôry Plnka 4: 30 dkg tvarohu 8 dkg kryštálového cukru 8 dkg masla 2 dkg hrozienok 2 žĺtky 2 bielka vanilkový cukor citrónová kôra Postup: Do vlažného mlieka pridajte 1 ČL kryštálového cukru, rozmrvené droždie, premiešajte a nechajte vzísť kvások (15 min.). Kvások pridajte k múke spolu so smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujte cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť (asi 30 min.) Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 dielov. 4 kusy rozvaľkajte asi na hrúbku 2 mm a do remoskovej formy ukladajte postupne na to plnky. Pričom plnku 2 a 3 uvarte. Na vrch dajte 4 plnku, ktorú vyšľahajte. Z piateho dielu cesta urobte mriežky. Pečte asi 1 hod. vo vyhriatej rúre. (v elektrickej rúre pri 180 °C, v teplovzdušnej rúre pri 160 °C, v plynovej rúre na stupni 3)
|