Vianočné rezy Potrebujeme: 120 g práškového cukru 2 vajcia 100 g medu 60 g masla 1 ČL sódy bikarbóny 300 g hladkej múky 100 g sójovej múky 20 g kakaa 1 balíček prášku do pemíka 1 ČL mletej škorice postrúhaná kôra 1 z citróna kúsok vanilky Krém: 2,5 dl mlieka 2-3 PL maízeny 250 g práškového cukru 3 žĺtky 150 g masla posekané vlašské a kešu orechy podľa chuti posekané mandle Pena: 150 g práškového cukru 3 bielky 3 PL ríbezľového lekváru zavárané višne a broskyne podľa chuti Postup: Cukor, vajcia, med, maslo a sódu bikarbónu šľahajte vo vodnom kúpeli. Potom pridajte múku a ostatné prísady a všetko spolu spracúvajte, až kým sa cesto nelepí na lopár. Vypracované cesto rozdeľte na 3 bochníky, každý bochník vyvaľkajte na plát hrubý asi 2 až 3 mm, pomocou váľka preložte na plech vymastený tukom a vysypaný múkou, prečnievajúce zvyšky odkrojte, aby okraje boli úplne rovné, a postupne upečte v stredne vyhriatej rúre. Upečené, ešte teplé rozkrájajte po dĺžke na rovnako široké pásy, ktoré po vychladnutí úplne stvrdnú, no po spojení s krémom znova zmäknú. Pásy striedavo natierajte krémom a penou, povrch potrite krémom a spravte doňho vlnky vidličkou. Krém: Mlieko, maizenu, 150 g cukru a 2 žĺtky šľahajte nad parou do zhustnutia. Potom odstavte a šľahajte do vychladnutia. Maslo, 1 žĺtok a 100 g cukru vymiešajte do peny a postupne primiešajte uvarenú kašu. Nakoniec do krému zamiešajte ešte posekané vlašské a kešu orechy a mandle. Pena: Cukor a bielky šľahajte nad parou do zhustnutia, potom pridajte lekvár a šľahajte do vychladnutia. Zavárané ovocie nechajte odkvapkať, odkôstkujte, pokrájajte a zľahka zamiešajte do peny.
|