Východniarska kapustnica. Potrebujeme: 1 kg kyslej kausty, 5-6 strucikov cesnaku, sol, cierne korenie, cervenu sladku mletu papriku, susene hryby (mnozstvo podla chuti), domacu klobasu 2 pary alebo viac Na domacu cestovinu do kapustnice potrebujeme: 2 vajicka, 30 dkg hrubej muky, trosku soli Postup: Kapustu aj so stavou si vlozime do vacsieho hrnca a dolejem vodou zhruba do vacsej polovice hnca. Pridame cesnak (cele struciky pripadne prelisovany), polovicu polievkovej lyzice soli, cierne korenie a trosku cervenej papriky. To vsetko varime na miernom ohni zhruba 2 hodiny. Tym ze sa kapusta bude dlho zahrievat a nie prevarat sa nam krasne vyvari vsetka jej chut. Ak je kapusta takmer makka zacneme si pripravovat susene hryby. Tie si pripravime tak ze v malom kastroliku ich uvarime s trochou vody a prikrijeme pokrievkou. Nevarime dlho aby sa nam nerozvarili. Nechame ich prevriet asi 10 min. Potom ich aj s vodou vlejeme do kapustnice ktoru stale varime na min. ohni. Nakonoec pridame domacu klobasu a tiez nechame povarit asi 10 min. V malom hrnci si pripravime zaprazku s trochy oleja, hrubej muky, cierneho korenia a cervenej papriky. Zaprazku stale miesame aby nam neprihorela. Ak nam muka chyti krasnu zlatistu farbu prilejeme k nej asi 2dcl vody a vsetko vlejeme do kapustnice a az teraz pridame plyn na papustnicy a cele to nechame asi 3 min. prevriet. Domacu cestovinu si pripravime z uvedenych surovin. Musime dosiahnut huste cesto ktore sa bude dat struhat. Postruhame ho na struhadle na jablka a priebezne pocas struhania ho v rukach presypujeme hrubou mukou aby sa nam neppolepilo. Cestovinu nakoniec ubarime vo vriacej vode. Moj tip: Ja zboznujem tuto kapustnicu zajedat vianocnymi oplatkani, ktore su natrete medom a posypane cesnakom......mne to tak velmi chuti lubika
|