Vianočný koláč Potrebujeme: 380 g polohrubej múky 65 g práškového cukru citrónová kôra 4 klinčeky mletá škorica 100 g masla 250 g medu 7 dl vody 90 g kandizovanej pomarančovej kôry mandle na ozdobenie 8 g jelenej soli Postup: Múku zmiešajte s cukrom, pridajte strúhanú citrónovú kôru, drvené klinčeky a škoricu. Maslo prevarte s medom a vlejte do múky. Jeleniu soľ roztopte vo vode nechajte postáť asi 8 minút a vmiešajte do cesta. Nakoniec pridajte kôru z pomaranča a cesto dôkladne vypracujte. Takto pripravené cesto nechajte odpočívať na teplom mieste 3 hodiny. Potom cesto vyklopte na dosku a vyvaľkajte. Vyvaľkané cesto preneste na vymastený plech, pomocou noža vyznačte menšie obdĺžniky, na ktoré uložte olúpané, posekané mandle a dajte piecť do stredne teplej rúry.
|