Plnená pečená kačka Potrebujeme: 1,8 kg očistenej kačice 100 g údenej slaniny soľ Plnka: 300 g predného teľacieho mäsa 200 g bravčového mäsa 2 žemle 2 dl mlieka 1,5 dl sladkej smotany kačacia pečeň 2 vajcia 1 žĺtok citrónová kôra mleté čierne korenie soľ Postup: Kačicu umyte, očistite a osušte. Vnútornú stranu kačice osoľte, natrite hrubšou vrstvou pripravenej plnky, na plnku do stredu dajte slaninu, pokrájanú na hrubšie prúžky, naplnenú kačicu zošite a previažte motúzom. Naplnenú a upravenú kačicu osoľte, podlejte trochou horúcej vody a za občasného polievania vypečenou šťava u upečte z oboch strán do mäkka a zlata. Upečenú kačicu vyberte zo šťavy a šťavu preceďte cez husté cedidlo. Upečenú naplnenú kačicu podávajte podliatu menším množstvom šťavy. Plnka: Odblanené a umyté mäso spolu so žemľami namočenými v mlieku a vytlačenými dva razy zomeľte na mäsovom mlynčeku. K zomletej zmesi pridajte smotanu, vajcia, žĺtok, trochu postrúhanej citrónovej kôry a korenie, mierne osoľte a všetko spolu dôkladne vymiešajte. Nakoniec do vymiešanej zmesi pridajte kačaciu pečeň pokrájanú na väčšie kúsky a ešte raz zľahka premiešajte.
|