Vianočný štedrák Potrebujeme: Cesto: 1 kg hrubej múky ½ l mlieka 100 g kryštálového cukru 20 g droždia 120 g Smelotu 3 žĺtky tuk na vymastenie plechu múka na vysypanie plechu Lekvárové plnka: 250 g slivkového lekváru 1 ČL citrónovej kôry Orechová plnka: 205 g mletých orechov 30 g piškót 200 ml mlieka 80 g kryštálového cukru 1 vanilkový cukor citrónová kôra Maková plnka: 200 g mletého maku 200 ml mlieka 120 g kryštálového cukru 1 vanilkový cukor 10 g masla 1 ČL citrónovej kôry Tvarohová plnka: 300 g tvarohu 80 g kryštálového cukru 1 vanilkový cukor 80 g masla 2 vajcia 20 g hrozienok citrónová kôra Postup: Do vlažného mlieka pridajte 1 ČL kryštálového cukru, rozmrvené droždie, premiešajte a nechajte vzísť kvások (15 min.). Kvások potom pridajte k múke spolu so Smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujte cesto. Nechajte ho na teplom mieste vykysnúť (asi 30 min.). Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 dielov. Kým cesto kysne, pripravte si plnky. Lekvárová: Do slivkového lekváru primiešajte postrúhanú citrónovú kôru. Orechová: Piškóty dajte do mikroténového vrecka a pomocou tĺčika ich nadrobno rozdrvte. Piškótové omrvinky primiešajte k pomletým orechom a vsypte do horúceho osladeného mlieka, pridajte postrúhanú citrónovú kôru. Povarte, kým plnka zhustne. Maková: Do horúceho osladeného mlieka vsypte pomletý mak, pridajte maslo, postrúhanú citrónovú kôru a zmes 12 min. povarte. Tvarohová: Tvaroh rozmiešajte so žĺtkami, s cukrom a maslom. Pridajte umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru. Štyri diely vykysnutého cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvite cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvorte z nich mriežku. Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry.
|