Plnená kačka na pomarančoch Potrebujeme: 1 kačica 200 kg teľacieho mäsa 200g teľacej pečene 1 kačacia pečeň 60 g cibule 30 g kačacieho tuku ½ dl koňaku 2 dl vína 1 karotka 2 pomaranče mäsový vývar 10 g hladkej múky mletý muškátový oriešok mleté čierne korenie soľ Postup: Kačicu, umyte, osoľte a mierne okoreňte. Mäso a pečeň pokrájajte, pridajte posekanú cibuľu, tuk z kačice a všetko spolu pomeľte. Mletú zmes dochuťte koňakom, osoľte a zamiešajte s nadrobno porezanou karotkou. Pomaranče dôkladne umyte, ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a časť ošúpanej kôry nakrájajte na rezance. Kačicu naplňte mletou plnkou a niekoľkými dielikmi pomaranča, otvor zašite a mäso vložte na pekáč, podlejte vývarom a upečte dočervena. Počas pečenia pridajte do výpeku nakrájanú pomarančovú kôru. Mäkkú kačicu vyberte a rozporciujte. Prebytočnú šťavu odoberte a opečte na nej zvyšné pomaranče. Šťavu zaprášte múkou, povarte. Podávajte porcie kačice poliate šťavou a obložené opečenými pomarančmi.
|