Kapustnica s klobásou a sušenými slivkami Potrebujeme: 300 g kyslej kapusty 10 g sušených húb 30 g sušených sliviek 30 g masti 30 g hladkej múky 2 dl hustej smotany 100 g domácej klobásy 40 g očistenej cibule ½ strúčika cesnaku mletá červená paprika celé čierne korenie bobkový list soľ Postup: Umytú klobásu vložte asi do 5 dl vriacej vody a pomaly varte. Keď je klobása napoly uvarená, pridajte kyslú kapustu pokrájanú na menšie kúsky a všetko uvarte do mäkka. Dôkladne poumývané sušené huby a sušené slivky uvarte osobitne do mäkka na masti speňte cibuľu pokrájanú nadrobno, pridajte hladkú múku a pripravte svetlú zásmažku, do ktorej zamiešajte mletú červenú papriku. Pripravenú zásmažku ihneď zalejte vlažnou vodou a dobre rozmiešajte. Z uvarenej kapusty vyberte klobásu, a pokrájajte ju na kolieska. Do kapusty pridajte celé čierne korenie, bobkový list, cesnak rozotretý so soľou a uvarené huby aj s vývarom, polievku zahustite zápražkou a za občasného miešania pomaly varte 25 minút. Nakoniec do polievky pridajte uvarené sušené slivky, klobásu, mäso a smotanu, podľa chuti osoľte a krátko povarte.
|