Plnená vianočná pletenica Čas prípravy: 150 min Potrebujeme: Cesto: 250 ml teplého mlieka 1 kocka kvasníc (40 g) 50 g práškového cukru 50 g mäkkého masla ½ kg polohrubej múky 1 balíček vanilkového cukru 1 vajce štipka soli Plnka: 100 g hrozienok 175 g pomletých lieskovcov 50 g posekaných mandlí 100 g medu 50 g masla 8 PL mlieka Na potretie: 1 žĺtok 4 PL šľahačkovej smotany Postup: Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvte droždie a v teple nechajte vykysnúť (asi 15 minút). Do misy preosejte múku a prilejte vykysnutý kvások. Pridajte mäkké maslo, práškový a vanilkový cukor, vajce a soľ. Varechou vypracujte vláčne cesto a nechajte 30 minút kysnúť. Plnka: Všetky suroviny v miske dobre vymiešajte. Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti. Každú časť osobitne vyvaľkajte na pomúčenej doske, natrite pripravenou plnkou a stočíme ako roládu. Tri rolády potom zapleťte do vrkoča, preložte na vymastený plech a nechajte ešte 15 minút kysnúť. 1 žĺtok a šľahačkovú smotanu dobre vymiešajte, touto zmesou potrite celú pletenicu a vložte ju do vyhriatej rúry. Po 20 minútach teplotu znížte. Upečenú pletenicu poprášte práškovým cukrom.
|