Opekance s makom Potrebujeme: Kvások: 1 dl mlieka 1 PL práškového cukru 20 g droždia 10 g hladkej múky 900 g múky 1 vajce 50 g masla 5 dl mlieka mlieko na poliatie mletý mak a práškový cukor na posypanie roztopené maslo na poliatie 10 g soli Postup: Do mlieka vsypte cukor a múku, pridajte rozdrobené droždie a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Z múky, vajca, masla, zo soli, z kvásku a mlieka vypracujte cesto, ktoré nechajte odpočívať 1 hodinu. Potom ho rozšúľajte na dlhé šúľance, pokrájajte na malé kúsky, každý kúsok trocha stlačte prstom, poukladajte na vymastený plech ďalej od seba, aby sa pri pečení nezlepili a ešte 30 minút nechajte kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté upečte vo vyhriatej rúre do svetločervena. Vychladnuté dajte do misy, polejte vriacim mliekom a na slabom ohni opatrne miešajte, až kým sa mlieko do opekancov nevpije. Nakoniec ich posypte pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejte roztopeným maslom.
|