Vianočná štóla Potrebujeme: 600 g polohrubej múky 200 ml teplého mlieka (asi 35°C) 50 g cukru 1 vajce ¼ ČL kardamónu ½ ČL pomletej vanilkovej kôry ½ Čl soli 275 g zmäknutého masla 150 g hrozienok 50 g sekaných mandlí 50 g kyseliny citrónovej (kryštalickej) 2 PL rumu 50 g kociek kandizovanej pomarančovej kôry 100 g práškového cukru 2 vanilkové cukry Postup: Do misy vsypte ½ kg múky, urobte do nej jamku. Vlejte kvások z rozpusteného droždia, cukru a mlieka. Poprášte múkou, dajte na 20 min. kysnúť. Pridajte vajce, korenie, soľ. Vymieste tuhé cesto a dajte kysnúť na 15 min. Hrozienka zmiešajte s mandľami, kyselinou citrónovou, pomarančovou kôrou a rumom. Nechajte nasiaknuť a pomaly vmieste do cesta. Po 15 min. kysnutia vytvarujte štólu z 20 cm dlhého valca. Pozdĺžne vytvarujte hrebeň. Dajte na 20 - 30 min. dokysnúť a pečte. Ešte horúcu štólu potrite 75 g masla a pocukrujte.
|