Vianočný koláč Potrebujeme: 3 pláty lístkového cesta 1/8 masla (1,25 dkg) rozpustený med Plnka: ½ l mletých orechov 2,5 dl kryštálového cukru 2 vanilkové cukry ½ strúhaného muškátového orieška 3-4 potlčené klinčeky 1 ČL škorice hrsť hrozienok Postup: Lístkové cesto najlepšie z 3 ks plátov, vyvaľkajte na veľkosť plechu. Plech vymastite maslom, na dno plechu položte prvý plát lístkového cesta, posypte ho plnkou a pofŕkajte maslom. Položte druhý plát cesta a postup zopakujte. Položte posledný plát cesta, potrite ho žĺtkom, porežte ho tak, ako keby sme ho chceli pokrájať (pozor - len vrchné cesto). Ozdobte polkami orechov. Koláč pečte ho pomaly - asi ½ hod. Potom ho rozrežte na kúsky ale nechajte na plechu, do rezov vlievajte za pomoci čajovej lyžičky rozpustený med. Medom môžete pofŕkať aj po povrchu. Dajte piecť ešte asi na 15 min. Vrch musí byť karamelový. Z plechu vyberajte ešte vlažné (teplé). Plnka: Všetky suroviny zmiešajte.
|