Jablkový závin u nás nesmie na Vianoce chýbať. Na príprvau potrebujeme:280g hladkej múky,80g obyčajného masla,1 biely biely jogurt,štipku soli Plnka:1kg jabĺk,1 vanilkový cukor,2 čajové lyžičky škorice(podľa chuti),4 kryštálového cukru,trocha rozpusteného masla Postup:Múku,rozpustené maslo,jogurt a štipku soli zmiešame a rukou vypracujeme hladké cesto.Rozdelíme ho na 2 časti.Každú časť vyvaľkáme natenko na dobre pomúčenej doske.Pokvapkáme rozpusteným maslom.Jablká aj so šupkou nahrubo postrúhame a rukami vytlačíme šťavu.Polovicu jabĺk poukladáme na cesto smerom k dolnému okraju,aby sme zakryli asi jednu tretinu.Na jablká vysypeme balíček vanilkového cukru,posypeme škoricou,pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme dvoma hrsťami kryštálového cukru.Závin skrútime,okraje cesta zahneme.Plech polejeme olejom,závin naň uložíme a polejeme rozpusteným maslom.Pečieme pri miernej teplote dozlatista.Hotový závin posypeme práškovým cukrom.
|