Bazilejské vianočné pečivo Potrebujeme: 250 g cukru 600 g múky 4 PL šťavy z čerešňového kompótu 4 ČL salajky 350 g medu 2 PL škorice 2 ČL drvených klinčekov štipka muškátového orieška 100 g kandizovanej citrónovej kôry 100g kandizovanej pomarančovej kôry 200 g posekaných mandlí 50 g posekaných vlašských orechov trocha masla 50 g sekaných lieskovcov Poleva: 100 g práškového cukru trocha citrónovej šťavy Postup: Cukor s čerešňovou šťavou pomaly zohrejte, až sa celkom roztopí. Odstavte a primiešajte med. Koreniny a múku vysypte do misky a premiešajte. Prilejte teplý sirup a vypracujte. Kandizovanú kôru nasekajte a spolu s mandľami a orieškami primiešajte do cesta. Cesto nechajte prikryté niekoľko dní pri izbovej teplote odstáť. Vyvaľkajte a položte na vymastený plech. Pečte v strede rozohriatej rúre do bledohneda. Poleva: V citrónovej šťave vymiešajte práškový cukor a koláč ihneď po upečení natrite. Krájajte až studený. TIP: Z dávky vám vyjde asi 35 kúskov pečiva.
|